Назад
ОДБЕЛЕЖАН ОЛИМПИСКИОТ ДЕН 2023

МОК во партнерство со амбасадите на Република Грција и Република Франција, Ист Гејт и Општината Аеродром, денес го одбележи Олимпискиот ден, настан кој ја слави моќта на спортот да ги зближи луѓето во мир. Настанот се одржа според мотото #АЈДЕ ДА СЕ ДВИЖИМЕ бидејќи Олимпискиот ден е многу повеќе од трчање или само спортски настан. 

Врз основа на мотото „Движете се, учете, откријте – Заедно за подобар свет“, МОК, заедно со своите партнери, го искористи овој настан за многу спортски, културни и едукативни активности наменети за секого – без разлика на возраста, полот, социјалното потекло или спортските способности и на овој начин сите учесници станаа дел од Олимпискиот ден.