Назад
,,Спортот како моќна алатка за унапредување на целите на одржлив развој,,

Во ЕУ Куќа, Скопје се одржа настан на тема ,,Спортот како моќна алатка за унапредување на целите на одржлив развој,, во организација на спортската организација Спорт Соушал Солушнс.

008


Спортот игра важна улога во постигнувањето на целите на одржлив развој, особено кон целите за добро здравје и благосостојба, квалитетно образование, родова еднаквост, пристојна работа и економски раст како и значително придонесува кон градење на одржливи заедници и промовирање на мирни општества со зајакната социјална кохезија.

001


На настанот се обратија Армен Григоријан, вршител на должност постојан координатор на Обединетите нации во Северна Македонија, Емануел Гардил, заменик амбасадорка на Франција во Северна Македонија, Весна Ивановиќ-Кастаред, раководителка на Канцеларијата на УН Вомен во Скопје, Даниел Димевски, претседател на Македонски Олимписки комитет, Ленче Алексовска-Величковска, деканка на Факултетот за физичко образование, спорт и здравје и спортскиот директор на МОК, Владимир Богоевски.

005


На настанот разговараа говорниците, експертите и сите засегнати страни со цел да се изнајдат иновативни идеи и добри практики за примена на спортот како алатка за развој, инклузија, еднаквост и зајакнување на младите икреирање на посилни и отпорни заедници.

002