Назад
6ти Април – Меѓународен ден на спортот за развој и мир

6ти Април - Меѓународен ден на спортот за развој и мир (#IDSDP2023)

Денес, во првата скопска гимназија СУГС “Јосип Броз Тито“, МОК го одбележа 6-ти Април -Меѓународниот ден на спортот за развој и мир. На овој глобален спортски настан кој се одржува во 206 држави, Националните олимписки комитети во партнерство со образовните и државните институции го одбележуваат овој Меѓународен ден.

На овој свечен настан, Претседателот на МОК, М-р Даниел Димевски заедно со директорот на СУГС “Ј.Б.Т.“, Силвана Кржовска, заменик градоначалник на Град Скопје, г-дин Александар Трајановски, претседателот на Федерацијата за училишен спорт, проф. Александар Туфекчиевски, доделија на голем број на млади спортисти дипломи за постигнати врвни спортски резултати, а беа организирани и голем број на спортски натпревари.

Претседателот на МОК, М-р Даниел Димевски  во својот говор ја нагласи уникатната моќ на спортот и посебно на Олимписките игри и Олимпиското движење во насока на обединување на луѓето на глобално ниво, а во исто време додели донација во спортска опрема на СУГС “Јосип Броз Тито“.

#WhiteCard

#IDSDP